Fântâna lu' pește

2017-05-20

„Ei distrug orașul; și asta din cauza unei idei false a ceea ce este patrimoniul – dacă te atingi de o biserică, este un scandal, dar o construcție urâtă, greșit proiectată, se face fără comentarii.” - Eduardo Souto de Moura

Parcul Botanic este unul dintre cele mai mari spații verzi din zona centrală a orașului. În acest loc oamenii vin să evadeze din vacarmul orașului, să se plimbe cu bicicleta, să citească, să se bucure de natură sau pur și simplu să se relaxeze. O fântână arteziană prevăzută cu „un sistem de spectacole de muzică, lumină […], jocuri de apă și fum” [1] construită aici, va distruge complet spiritul acestui loc – parcul se va transforma într-un circ, iar spectacolul va lua locul vieții.

Domnul primar își imaginează că odată cu acest joc de lumini, Timișoara va deveni mai vizibilă, mai interesantă; dar un oraș nu funcționează cu zorzoane și luminițe de Crăciun (nu mai vorbim de faptul că acest lucru ar presupune ca parcul să se transforme într-un șantier deschis pentru o lungă perioadă de timp).

Acest demers arată o crasă neînțelegere a priorităților acestui oraș și a nevoilor cetățenilor lui. În locul unei consultări publice (justificată cel puțin de bugetul estimat la 2 milioane de euro), a implicării specialiștilor și cetățenilor Timișoarei, domnul primar invocă argumentele puterii; este același tip de argumentație folosită și de guvernul PSD: „Ne-ați votat, lăsați-ne să facem ce vrem”. [3] Însă dacă protestele recente ne arată ceva, este tocmai faptul că oamenii nu mai tolerează conducătorii autoritari.

Faceți-vă puțin timp și semnați petiția online; [4] semnați și petiția fizică, petiție ce poate fi depusă la primărie [5]. Și mai important este însă să găsim împreună forme de organizare și acțiune prin care, pe de-o parte, să prevenim apariția unor astfel de inițiative nedemocratice, iar pe de altă parte, să ne cerem dreptul de a influența aceste decizii.

[1] primariatm.ro: Anunț de Participare publicat în SEAP cu numărul 174722/15.04.2017

[2] pressalert.ro: Proiectul lui Robu, fântâna cu jocuri de lumini pe Bega, studiu de fezabilitate de 115.000 de lei fără TVA.

[3] digi24.ro: Petiţie împotriva fântânii din Parcul Botanic

[4] www.petitieonline.com: NU vrem Fântână Muzicală în Parcul Botanic Timişoara

[5] facebook: postare Svetlana Petrovici